Conference Program 

Ipad mockup.png

Download the full conference program and learn more about our incredible line up of local and international speakers and presentation topics. See below for the conference schedule.

Click
 here to purchase tickets.

Professional Learning Day | Day 1

Professional Learning Day (Day 1) 

9:00AM               (10 MINS)

Welcome & Housekeeping

Dr Erin Leif, ABIA Board Vice-President

Professional Learning Day (Day 1) 

9:10AM               (20 MINS)

Opening Address

Dr David Trembath, Griffith University

Title: Autism in Australia: The State of Science and Practice

Professional Learning Day (Day 1) 

9:35AM               (90 MINS)

Panel Session 1

Dr Camille Kolu, Cassi Breaux, and Chelsea Troutman

Title: Integrating Trauma-Informed Practice and Applied Behaviour Analysis

Professional Learning Day (Day 1) 

11:05AM              (30 MINS)

Morning Tea & Networking

Professional Learning Day (Day 1) 

11:35AM              (75 MINS)

Keynote Address

Dr Lina Slim-Topdjian BCBA

Title: Interprofessional Education and Collaborative Practices for Effective Autism Treatment   

Professional Learning Day (Day 1) 

12:50PM              (60 MINS)

Lunch & Networking

Professional Learning Day (Day 1) 

1:50PM               (90 MINS)

Panel Session 2

Russ Harris, Brian Middleton, and Lynette Wong 

Title: Enhancing the Impact of ABA with ACT (Acceptance and Commitment Therapy): A Primer for Professionals and Parents 

Professional Learning Day (Day 1) 

3:25PM               (90 MINS)

Panel Session 3

Dr David Trembath, Nadia Marussinszky and Eleanor Bryant

Title: The Right to Effective Communication: Supporting Autistic People to Access Effective and Preferred Communication Systems

Professional Learning Day (Day 1) 

4:55PM                 (5 MINS)

Day 1 - Close

Wendy Kozica, ABIA Board President

Main Conference Day | Day 2

Main Conference Day (Day 2)

9:00AM           (10 MINS)

Welcome & Housekeeping

Dr Erin Leif, ABIA Board Vice-President

Main Conference Day (Day 2)

9:10AM           (20 MINS)

Opening Address

Dr Ben Gauntlett, Disability Discrimination Commissioner

Title:  Human rights, supported decision-making and people with disability in Australia: where to next?

Main Conference Day (Day 2)

9:35AM           (75 MINS)

Keynote 1

Dr Peter Gerhardt BCBA-D 

Title: Realising the Potential of Applied Behavior Analysis to Improve Outcomes in Adolescents and Young Adults with Autism.

Main Conference Day (Day 2)

10:55AM         (45 MINS)

Stream 1: Early Years 

Angelika Anderson, Associate Professor, University of Waikato. Co-Presenter: Monica Carr, Melbourne Graduate School of Education

Title: Applied Behaviour Analysis for Autism: Evidence, Issues, and Implementation Barriers

Main Conference Day (Day 2)

10:55AM         (45 MINS)

Stream 2: School 

School Stream (Binita Singh, Registered Psychologist & PhD Candidate, Monash University)

Title: Teaching reading comprehension skills to children with Autism using Reciprocal Teaching

Main Conference Day (Day 2)

10:55AM         (45 MINS)

Stream 3: Life

Life Stream (Karen McKinnon, National Clinical Director, Autism Partnership)

Title: How ABA empowers voices and enables choices: prioritisation of curriculum which enhances autonomy

Main Conference Day (Day 2)

11:40AM          (30 MINS)

Morning Tea & Networking

Main Conference Day (Day 2)

12:10PM          (75 MINS)

Keynote 2

Dr Adithyan Rajaraman, BCBA-D 

Title:  Embedding Choice into Assessment and Treatment of Challenging Behaviour: The Enhanced Choice Model  

Main Conference Day (Day 2)

1:25PM           (45 MINS)

Lunch & Networking

Main Conference Day (Day 2)

2:10PM           (45 MINS)

Stream 1:  Early Years

(Nadia Marussinszky, Speech Pathologist & BCBA, Autism Partnership Australia. Co-Presenters: Stephanie Nicholson, Speech & Language Pathologist &

Sophie Cirillo, Speech Pathologist)

Title: Emerging communication: how AAC helps individuals find their voice

Main Conference Day (Day 2)

2:10PM           (45 MINS)

Stream 2:  School

School Stream (Annie Rose, Educator in schools - sexuality and relationships, LIFT Education. Co-Presenter: Amelia Osbon, BCBA, Autism Partnership)

Title: Sexual and relationship education for children on the ASD, using ABA principles

Main Conference Day (Day 2)

2:10PM           (45 MINS)

 Stream 3:  Life 

(Joanne Brearley, Founding Director, Jigsaw Autism Services. Co-Presenter: Eliza Brearley, Female Autistic host, YouTuber, Planet Jassi)

Title: Planet Jassi - Keeping it authentic, A Mother and Daughters Voice

Main Conference Day (Day 2)

3:00PM           (45 MINS)

Stream 1:  Early Years

(Bethanee Lowe, Program Supervisor, Abacus Learning Centre. Co-Presenter: Jack Massey, Centre Manager & Program Supervisor)

Title: Choice and Flexibility: The Role of Autistic Individuals & Families in ABA Telehealth Services

Main Conference Day (Day 2)

3:00PM           (45 MINS)

Stream 2:  School

School Stream (Claire Birrell, BCBA & Early Childhood Clinical Consultant, Learning for life Autism Centre)

Title: Choosing the best school

Main Conference Day (Day 2)

3:00PM           (45 MINS)

Stream 3:  Life 

Life Stream Family Panel (Monique Cain, The Sewell Family, and Samantha Durney and Lewis Clark)

Title: Family Perspectives on Contemporary ABA-based Programs

Main Conference Day (Day 2)

3:50PM           (60 MINS)

Panel Session

ABA Families and Professionals

Title: It’s a wrap! What’s next for ABA in Australia?

Main Conference Day (Day 2)

4:50PM           (10 MINS)

Conference Close

Wendy Kozica, ABIA Board President